شاید کمتر کسی بتواند ادعا کند که تا کنون به محض کوتاه شدن روزها و خنک شدن هوا، احساس خواب آلودگی و اندکی افسردگی نداشته است. اما خبر خوب این است که این اتفاق، کاملاً طبیعی است و خطری شما را تهدید نمیکند! در ادامه به علت و راه حل های مشکل خواب آلودگی در فصل سرما می پردازیم.
عدم تحرک و غذای سنگین
بیشتر افراد در زمستان، کمتر از هر زمان دیگری در سال تمایل به ورزش و حتی بیرون رفتن از خانه دارند. عدم تحرک کافی سطح انرژی شما را پایین آورده و باعث ایجاد رخوت و خواب آلودگی در طی روز میشود. از طرفی میل به غذاهای چرب و سنگین در زمستان بیشتر میشود و اغلب افراد ترجیح میدهند قبل از خواب به جای غذای حاضری، از یک بشقاب غذای پر کربوهیدرات و چربی یا یک لیوان شکلات داغ لذت ببرند.
کمبود نور کافی
هورمون ملاتونین در بدن زمان خواب را اعلام میکند. با کوتاه شدن روز ها و زودتر از راه رسیدنِ شب، بدن به این نتیجه میرسد که با تاریکی هوا وقت خواب رسیده! در نتیجه با ترشح بیشترِ ملاتونین باعث میشود ریتم خواب شما مختل شود. علاوه بر این، کمبود نور کافی موجب افسردگی فصلی میشود که علائم آن اضطراب، خستگی شدید، کمبود انرژی و تمایل شدید به خواب است.
هوای بیش از حد سرد یا گرم
اگر شما هم از آن دست افرادی هستید که با سرد شدن هوا سیستم گرمایشی را تا آخرین درجه زیاد میکنند، باید بدانید که این کار باعث مختل شدن ریتم طبیعی خوابتان میشود. همچنین دمای بیش از بیست درجه ی سانتی گراد در طی شب برای استراحت عضلات دمای مناسبی نیست و ممکن است بعد از بیدار شدن، در عضلات خود احساس کوفتگی داشته باشید.
کمبود ویتامین
اگر در فصل سرد سال احساس خواب آلودگی شدید دارید، این احتمال وجود دارد که بدنتان با کمبود ویتامین مواجه شده باشد. علت آن هم بسیار منطقی است. در زمستان به علت عدم دریافت نور آفتاب به میزان کافی، بسیاری از افراد دچار کمبود ویتامین D میشوند. از سویی در سرما، خبری از میوه های متنوع و رنگارنگِ تابستان نیست در نتیجه میل افراد به مصرف میوه های محدود فصل سرما آن هم بعد از چند ماه کاهش می یابد و این خود به کاهش سطح ویتامین های بدن می انجامد.
راه چاره چیست؟
اولین اقدامی که برای برطرف کردن احساس رخوت میبایست انجام دهید، دقت به وعده ی شام است. سعی کنید در وعده ی شام از پرخوری و مصرف غذای های چرب بپرهیزید و در مصرف مواد غذایی حاوی نشاسته ی زیاد مثل برنج و نان و سیب زمینی در وعده ی شام افراط نکنید. همچنین بهتر است بین خواب و وعده ی شام حداقل سه ساعت فاصله باشد.
نکته ی بعدی، صبحانه ی سالم است. سعی کنید به جای مصرف شکر، پنیر و لبنیات در صبح، کمی عسل و آبلیموی تازه را در آب ولرم حل کرده و به همراه جو دو سر میل کنید.
سعی کنید روزانه حداقل نیم ساعت ورزش یا پیاده روی داشته باشید. اگر این نیم ساعت به صورت دو نوبتِ پانزده دقیقه ای باشد، مانع از احساس خواب آلودگی در طی روز خواهد شد.
قرار گرفتن در محیطِ بسته، به ویژه اگر هوای محیط به شکل مناسب تهویه نشود، موجب احساس رخوت و خواب آلودگی خواهد شد. در نتیجه اگر بیشتر روز را در محیط بسته سپری میکنید، سعی کنید هر دو ساعت، به مدت پنج دقیقه در هوای آزاد قرار بگیرید و کمی قدم بزنید.
از نظر طب سنتی، مصرف انواع مغز ها مثل بادام، گردو و فندوق و همچنین انجام حجامت و زالو درمانی برای خروج مواد زائد از بدن و ریختن یک تا دو قطره روغن سیاه دانه در داخل بینی به هنگام صبح، میتواند در برطرف کردن احساس خواب آلودگی فصل زمستان مفید باشد.
و به عنوان نکته ی آخر، بهتر است ساعتی مشخص
برای خوابیدن و بیدار شدن خود مشخص کنید و سعی کنید به آن برنامه پایبند بمانید و
با تغذیه ی مناسب حاوی میزان کافی پروتئین و انواع ویتامین ها ، سیستم ایمنی خود
را قوی نگه دارید.